Schemă de ajutor de minimis pentru acţiunile din Programul de promovare a exportului!


Ordinul nr. 127/2027 prevede aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acţiunile din Programul de promovare a exportului, finanţat de la bugetul de stat.

Obiectivul schemei este de a promova la export produsele/serviciile de concepţie/marcă proprie a operatorilor economici cu activitate în sectoarele industriei naţionale.

Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale se realizează pe pieţe de interes, prin organizarea de pavilioane naţionale, standuri specializate pe produse sau miniexpoziţii, pe bază de programe anuale elaborate de Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE).

Numărul maxim al operatorilor economici care beneficiază de sprijin prin prezenta schemă este de 4.000, după cum urmează: 2024 – 800 de beneficiari, 2025 – 900 de beneficiari, 2026 – 1.000 de beneficiari, 2027 – 1.300 de beneficiari.

ARICE, prin comisia de selecţie, va acorda un ajutor de minimis numai după ce va verifica criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, inclusiv conform regulilor de ajutor de stat, respectarea regulii cumulului, respectiv dacă suma totală a ajutoarelor de minimis primite de o întreprindere unică pe parcursul ultimilor 3 ani şi suma care urmează a se acorda în baza schemei, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse comunitare, nu depăşesc pragul de 300.000 euro.