Comisia Europeană anunță că în luna februarie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a ajuns la 6,2 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 24 % față de luna ianuarie.
În februarie 2024, exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 5 % față de luna ianuarie, ajungând la 19,4 miliarde EUR. În afara măslinelor și a uleiului de măsline, a crescut și valoarea exporturilor de preparate alimentare mixte și de ingrediente, datorită creșterii volumelor și a prețurilor la export (+10 % față de luna februarie 2023).
Regatul Unit rămâne principala destinație a exporturilor UE, urmat de SUA pe locul al doilea, cu o creștere a exporturilor UE de 9 % față de aceeași lună a anului trecut.
Valoarea importurilor agroalimentare ale UE a ajuns la 13,2 miliarde EUR în februarie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere de 2 % față de luna precedentă.
În timp ce prețurile cerealelor, ale oleaginoaselor și ale culturilor proteice au scăzut, acestea au crescut în cazul produselor din cacao, al măslinelor și al uleiului de măsline. Importurile din categoria cafea, ceai, cacao și mirodenii au înregistrat cea mai mare creștere (+784 milioane EUR, +23 %).