Comisia Europeană propune noi norme pentru evaluările clinice comune ale medicamentelor


Comisia Europeană propune noi norme pentru evaluările clinice comune ale medicamentelor la nivelul Uniunii, contribuind la un acces mai rapid la medicamente pentru pacienții din UE. 

Aceste noi norme definesc termenele și etapele pentru efectuarea evaluărilor clinice comune la nivelul UE. Rapoartele de evaluare vor furniza autorităților statelor membre dovezi științifice într-un stadiu incipient după autorizarea introducerii pe piață a unui medicament. Acest lucru le va ajuta să decidă cu privire la utilizarea medicamentelor în sistemul național de sănătate, apreciind valoarea acestora pe baza unor dovezi solide și luând astfel decizii mai eficace și în timp util atunci când introduc medicamente pe piață.

Normele sunt adoptate în temeiul Regulamentului privind evaluarea tehnologiilor medicale (ETM). Acest regulament a instituit o abordare nouă și inovatoare pentru a valorifica și a pune în comun expertiza din întreaga UE cu scopul de a evalua eficacitatea noilor medicamente în comparație cu medicamentele aflate deja în uz, sprijinind în același timp sistemele de sănătate pentru ca acestea să poată oferi asistență medicală de calitate în UE utilizând cele mai recente tehnologii.