Instituţiile de învăţământ superior de stat pot utiliza din finanţarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiţii!


Ordinul nr. 4305/2024 prevede aprobarea Metodologiei pentru utilizarea sumelor din finanţarea de bază într-un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiţii în beneficiul procesului educaţional, de cercetare, inovare şi antreprenoriat.

Instituţiile de învăţământ superior de stat pot utiliza din finanţarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiţii în beneficiul procesului educaţional, de cercetare, inovare şi antreprenoriat.

Pentru ca instituţia de învăţământ superior de stat să poată utiliza sume din finanţarea de bază pentru cheltuieli de investiţii, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educaţiei – Direcţia generală învăţământ universitar, până la data de 31 martie, următoarele documente:
a) o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanţarea de bază, de maximum 10%, pentru cheltuieli de investiţii, aprobată de consiliul de administraţie. În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investiţiilor, conform prevederilor legale în vigoare;
b) hotărârea senatului de aprobare a notei justificative înaintate de consiliul de administraţie.

Ordonatorul principal de credite analizează nota de fundamentare, pe care o aprobă/respinge.