Categoriile de servicii consulare care se pot solicita în format electronic!


Ordinul nr. 200/2024 stabileşte categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate (MD/OC), documentele eliberate de acestea care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi alte aspecte conexe.

Serviciile consulare pentru care cererile se pot depune în format electronic sunt următoarele: verificarea autenticităţii permisului de conducere românesc; eliberarea adeverinţei de cazier judiciar; eliberarea documentelor specifice solicitate de autorităţile locale în cadrul diferitelor proceduri administrative, exclusiv pentru situaţia în care nu este necesară prezenţa fizică la sediul MD/OC sau nu trebuie să prezinte acte justificative în original.

Depunerea cererilor în format electronic, respectiv transmiterea documentelor eliberate de către MD/OC în format electronic sunt disponibile titularilor de identitate digitală obţinută prin aplicaţia ROeID.

Solicitanţii de servicii consulare în formă electronică se autentifică pe portalul econsulat.ro cu ajutorul contului de utilizator ROeID şi al credenţialelor asociate, selectează serviciul consular dorit, accesează cererea – tip precompletată cu datele cu caracter personal, completează toate câmpurile obligatorii şi ataşează actele necesare soluţionării serviciului respectiv, după caz.

Documentul electronic poate fi vizualizat în contul de utilizator al solicitantului de pe portalul econsulat.ro şi poate fi descărcat din secţiunea Cererile mele.