Schemă de ajutor pentru sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a distribuţiei de filme


Ordinul nr. 2773/2024 prevede aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, inclusiv de filme cinematografice, asociată Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, pilonul IV.

Prezenta procedură instituie o schemă de ajutor de minimis pentru sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, inclusiv de filme cinematografice.

Obiectivul general al acestei investiţii este de a consolida capacitatea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii în producţia şi distribuţia de filme şi de a accelera tranziţia digitală a producătorilor şi distribuitorilor de filme din România prin creşterea capacităţilor de producţie digitală, distribuţie, marketing şi promovare, inclusiv tehnologii de arhivare digitală.

Obiectivele specifice ale acestei investiţii sunt:
a) creşterea competitivităţii întreprinderilor româneşti în industria cinematografică, pe pieţele naţionale, europene şi internaţionale;
b) modernizarea modului actual de producţie, distribuţie şi consum;
c) sporirea capacităţii de a răspunde noilor provocări ale consumatorilor.

Bugetul total al apelului este de 5 milioane euro, respectiv 24.841.500 lei, calculat la cursul de schimb InforEuro din luna martie 2024 (1 euro = 4,9683 lei), sumă finanţată din fonduri europene, accesate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene, PNRR, componenta 11, Investiţia 7, la care se adaugă 4.750.000 lei din bugetul naţional, aferent TVA nedeductibilă.