Au fost acceptate amendamentele la Acordul de înfiinţare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare


Au fost acceptate amendamentele la Acordul de înfiinţare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Paris la 29 mai 1990, adoptate prin rezoluţiile nr. 259 şi 260 din 18 mai 2023 ale Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Potrivit Legii nr. 112/2024 membrii Băncii sunt invitaţi să precizeze dacă acceptă respectiva modificare prin (a) semnarea şi transmiterea către Bancă a unui instrument care să ateste că respectivul membru a acceptat respectiva modificare în conformitate cu legislaţia sa şi (b) furnizarea unei dovezi, în forma şi conţinutul considerate satisfăcătoare de către Bancă, că modificarea a fost acceptată şi că instrumentul de acceptare a fost semnat şi transmis în conformitate cu legislaţia membrului respectiv.

Printre modificări se enumeră redefinirea termenul “Africa Subsahariană”, astfel cum este prevăzut la articolul 1 din Acord, se înţelege ca fiind regiunea Africii Subsahariene, astfel cum este definită de Grupul Băncii Mondiale.

Iar în sensul prezentului acord, Irakul este încorporat în regiunea sudică şi estică a Mării Mediterane şi, prin urmare, prin “regiunea sudică şi estică a Mării Mediterane”, astfel cum este definită la articolul 1 din Acord, se înţelege regiunea formată din ţările care au un ţărm la Marea Mediterană, precum şi Iordania şi Irakul, care sunt strâns integrate în această regiune.