Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată My Voice, My Choice: For Safe And Accessible Abortion!


Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată My Voice, My Choice: For Safe And Accessible Abortion (Viziunea mea, opțiunea mea: pentru avorturi sigure și accesibile).

Organizatorii inițiativei solicită Comisiei să prezinte o propunere de sprijin financiar acordat statelor membre pentru ca acestea să ofere posibilitatea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță oricărei persoane din Europa care nu are acces la avort legal și în condiții de siguranță.

Inițiativa nu se referă la acordarea dreptului la avort la nivelul UE, iar decizia de înregistrare trebuie privită în limitele articolului 168 alineatul (7) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în limitele competenței UE care poate doar să sprijine acțiunea statelor membre în domeniul politicii de sănătate și al organizării și furnizării de servicii de sănătate, inclusiv de sănătate sexuală și reproductivă. Decizia de a înregistra inițiativa este de natură juridică și nu aduce atingere concluziilor juridice și politice finale ale Comisiei cu privire la această inițiativă și nici acțiunilor pe care le-ar întreprinde, după caz, dacă inițiativa obține sprijinul necesar.