Metodologie privind evaluarea conformităţii cu principiul “Do no significant harm”!


Ordinul nr. 373/2024 prevede aprobarea metodologiei privind evaluarea conformităţii cu principiul “Do no significant harm” (DNSH).

Prezenta metodologie are drept scop asigurarea respectării principiului “Do no significant harm”/”a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH) şi al “imunizării la schimbările climatice” pentru măsura privind activităţile economice pentru care se solicită sprijin sub forma instrumentelor financiare ecologice dedicate măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, denumită măsură în cele ce urmează.

Se consideră că o activitate economică prejudiciază în mod semnificativ economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea acestora, în cazul în care activitatea respectivă duce la ineficienţe semnificative în utilizarea materialelor sau în utilizarea directă sau indirectă a resurselor naturale, la o creştere semnificativă a generării, a incinerării sau a eliminării deşeurilor sau în cazul în care eliminarea pe termen lung a deşeurilor poate cauza prejudicii semnificative şi pe termen lung mediului.

Se consideră că o activitate economică prejudiciază în mod semnificativ protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor în cazul în care activitatea respectivă este nocivă în mod semnificativ pentru condiţia bună şi rezilienţa ecosistemelor sau nocivă pentru stadiul de conservare a habitatelor şi a speciilor, inclusiv a celor de interes pentru Uniune.