Sunt repartizate sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele local!


Hotărârea nr. 366/2024 prevede privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, pentru finanţarea în anul 2024 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Prin acest act normativ, se alocă fonduri de circa 19,71 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare şi asigurarea cu utilități a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Sunt 227 de unități de învățământ în această situație.

Din aceste fonduri, circa 7,83 milioane se alocă pentru continuarea lucrărilor începute în anul 2023 (pentru un număr de 93 de unități de învățământ), nefinalizate până la data de 31 decembrie 2023, respectiv 11,885 milioane lei pentru finanțarea lucrărilor care vor fi începute în acest an, pentru un număr de 134 unități de învățământ.

Fondurile se repartizează prin transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, fiind prevăzute în bugetul Ministerului Educației pe anul 2024.
Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum şi cheltuielile cu branşamentele pentru apă potabilă şi canalizare urmând să fie suportate din bugetele autorităților locale.

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiţii, încheierea şi derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.

Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă şi de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unităţile de învățământ.