Programa şcolară pentru noua disciplină Istoria Revoluţiei din 1989, aprobată!


A fost aprobată programa şcolară Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România, clasa a XII – a/a XIII – a, învăţământ liceal, opţional ca nouă disciplină din curriculumul la decizia elevului din oferta şcolii.

Potrivit Ordinului nr. 4039/2024 noua disciplină şcolară, apărută la mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 1989, are un rol important în facilitarea contactului tinerilor cu cel mai important eveniment referitor la istoria recentă a României.

În acelaşi timp, noua programă le oferă elevilor instrumentele necesare pentru educaţia lor civică, în directă legătură cu un moment care a fondat transformarea democratică a statului român, după mai bine de 50 de ani de comunism. Programa a fost elaborată pentru 1 oră/săptămână, pe durata unui an şcolar, pentru clasele a XII – a/a XIII – a din învăţământul liceal.

Această programă şcolară relevă nu doar faptele de la sfârşitul anului 1989, ci şi consecinţele acestora, acţiunile care s-au manifestat pe diverse planuri, unele cu repercusiuni în contemporaneitate. Noul curs opţional prezintă drumul parcurs de la dictatură la democraţie în România. Opţionalul contribuie la stimularea gândirii critice asupra evenimentelor, pe baza documentelor avute la dispoziţie, şi încurajează proiectele personale şi de grup ale elevilor privind unele momente ale revoluţiei, inclusiv cele de istorie locală.