UE. ”Ura nu îşi are locul aici: o Europă unită împotriva urii”


Senatul României susține Comunicarea comună către Parlamentul European şi Consiliu – Ura nu îşi are locul aici: o Europă unită împotriva urii.

Potrivit Hotărârii nr. 55/2024 se constată că prezenta comunicare atrage atenţia asupra creşterii alarmante a urii în toate formele sale, cu deosebire a discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură (online şi fizice), manifestări care au fost observate des în ultima perioadă şi care afectează în mod special comunităţile evreieşti şi musulmane.

De asemenea, recomandă măsuri urgente pentru protecţia minorităţii evreieşti şi a celei musulmane corelate cu construirea de politici europene pentru incluziunea comunităţilor musulmane în cadrul societăţilor statelor europene, în acord cu normele şi valorile europene, asigurând în acelaşi timp şi dreptul la exprimarea elementelor valoroase ale propriului cult, aşa cum prevede articolul 1 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene care garantează dreptul la demnitatea umană, articolul 10 protejează dreptul persoanelor la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, iar articolul 21 prevede dreptul la nediscriminare.