Se va înființa Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei!


Se aprobă participarea României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, instituit prin Rezoluţia CM/Res (2023)3, adoptată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei la Strasbourg la 12 mai 2023.

Potrivit Legii nr. 75/Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei (denumit în continuare Registrul) serveşte la înregistrarea, sub formă documentară, a probelor şi informaţiilor privind cererile de despăgubire pentru daunele, pierderile sau prejudiciile cauzate, la 24 februarie 2022 sau după această dată, pe teritoriul Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, care se extind la apele sale teritoriale, tuturor persoanelor fizice şi juridice vizate, precum şi statului ucrainean, inclusiv autorităţilor sale regionale şi locale, entităţilor deţinute sau controlate de stat, prin faptele ilicite la nivel internaţional ale Federaţiei Ruse în Ucraina sau împotriva Ucrainei.
2024.

Registrul primeşte şi prelucrează informaţiile referitoare la cereri de despăgubire şi probe; structurează, clasifică şi organizează astfel de cereri, evaluează şi determină eligibilitatea cererilor în vederea înscrierii lor în Registru şi înregistrează cererile eligibile în scopul examinării şi soluţionării lor viitoare.

Registrul nu are nicio funcţie jurisdicţională de soluţionare a cererilor de despăgubire, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea responsabilităţii şi alocarea plăţilor sau a despăgubirilor.