Camera Deputaților susține foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri


Hotărârea nr. 20/2024 prevede adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate.

Camera Deputaților susține foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate şi aderă la constatarea Comisiei Europene potrivit căreia comerţul cu droguri orchestrat de criminalitatea organizată este una dintre cele mai grave ameninţări la adresa securităţii europene. Aminteşte că, în luna octombrie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a calificat consumul de droguri şi de alte substanţe stupefiante de către tineri şi elevi drept risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale a României.

Se recomandă sporirea măsurilor de reducere a cererii de droguri, care să vizeze în mod special copiii şi tinerii, măsuri care să includă servicii de prevenire, de tratament şi de îngrijire și se solicită elaborarea unor ghiduri de bune practici şi acţiuni pentru îmbunătăţirea siguranţei şi a sănătăţii publice în domeniile afectate de consumul şi vânzarea drogurilor şi de infracţiunile legate de droguri.