Guvernul menține mecanismul de plafonare a prețurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025!


OUG nr. 32/2024 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei.

Guvernul menține mecanismul de plafonare a prețurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de volatilitatea de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global, cu război la graniță. De asemenea, actul normativ prevede revenirea la mecanismele pieței liberalizate se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români.

Astfel, ținând cont de tendința de stabilizare și chiar de reducere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, Guvernul a actualizat cadrul legal aferent, astfel încât aceste scăderi să se reflecte și în facturile clienților finali.

Urmare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, prețul din ofertele-tip ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale nu poate depăși valoarea prețului maxim plafonat pe perioada de aplicare a mecanismului, respectiv 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Actul clarifică totodată modalitatea de stabilire a prețului final facturat, în sensul că acesta ține cont de prețul de achiziție al furnizorului, dar nu poate în niciun caz depăși valoarea prețurilor maxime plafonare și se aplică tuturor consumatorilor.