Procedura de încadrare a datelor şi a modelului evaluării de impact


Ordinul nr. 21253/2023 prevede aprobarea Procedurii de încadrare a datelor şi a modelului evaluării de impact.

Prezenta procedură stabileşte acţiunile şi modalităţile de derulare a acestora ce sunt aplicabile utilizatorilor de servicii de cloud (USC) şi furnizorilor de servicii de cloud (FSC), în contextul prelucrării datelor prin intermediul aplicaţiilor/serviciilor de cloud furnizate în platforma de cloud guvernamental, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2023.

Vor încadra datele în una dintre cele trei categorii: date cu caracter personal, date fără caracter personal sau categorii speciale de date cu caracter personal conform art. 28 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 112/2023 privind aprobarea Ghidului de guvernanţă a platformei de cloud guvernamental.

Se vor susţine sesiuni de informare a angajaţilor cu privire la importanţa încadrării datelor şi la criteriile specifice de încadrare. Se vor conştientiza consecinţele unei manipulări greşite sau ale unei încadrări eronate a datelor.