OUG pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, aprobată!


Legea nr. 303/2023 prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ordonanța aprobată prevede că, capacităţile energetice de producere a energiei electrice pe bază de lignit, scoase din conservare, sunt păstrate în afara pieţei de energie şi pot fi dispecerizate numai dacă este probabil ca operatorul de transport şi sistem să îşi epuizeze resursele de echilibrare pentru a restabili un echilibru între cerere şi ofertă. Această cerinţă nu aduce atingere activării resurselor conservate înainte de dispecerizarea efectivă, pentru a respecta constrângerile legate de activare şi cerinţele de funcţionare ale resurselor conservate.