Strategie naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale


Hotărârea nr. 1005/2023 prevede aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene în România pentru perioada 2023 – 2030.

Documentul are ca principale obiective îmbunătățirea conștientizării și înțelegerii rezistenței la antimicrobiene (AMR), îmbunătățirea cunoașterii AMR prin supraveghere și cercetare, reducea incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale, în special a celor cu microorganisme multi-rezistente, optimizarea utilizării agenților antimicrobieni și finanțare și investiții sustenabile în combaterea AMR.

Monitorizarea şi evaluarea strategiei se vor realiza prin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pe baza colaborării instituționale cu toate entitățile implicate și cu Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale și respectiv cu Comitetul Național pentru limitarea Rezistenţei Microbiene.

INSP va dezvolta un cadru de monitorizare și evaluare a strategiei și un mecanism de colectare regulată a datelor de la responsabilii instituționali.