Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevi se desfășoară în 450 de unităţi de învăţământ


Hotărârea nr. 999/2023 prevede aprobarea Listei unităţilor/subdiviziunilor administrativ – teritoriale ale municipiilor şi a unităţilor – pilot în care se implementează Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, a numărului de beneficiari, a sumei necesare pentru finanţarea Programului în anul 2023 şi a repartizării acesteia pe unităţi/subdiviziuni administrativ – teritoriale.

Reamintim că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului şcolar 2023 – 2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Finanţarea, în anul 2023, a Programului – pilot se asigură de la bugetul de stat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, în limita sumei de 195.000 mii lei. Repartizarea sumelor pe unităţi/subdiviziuni administrative – teritoriale se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei.