MIPE a trimis declarații de cheltuieli pentru rambursarea a 900 milioane euro de către Comisia Europeană


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), a transmis Autorității de Certificare și Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, declarații de cheltuieli în valoare totală de 608 milioane euro.

Autoritatea de Management pentru POR transmis o declarație de cheltuieli în valoare totală de 399,13 milioane de euro. Urmare a verificărilor, valoarea declarației de cheltuieli transmisă deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane euro, diferența de 100 milioane euro reprezentând cheltuieli suplimentare pentru drumuri județene și care va fi solicitată ulterior spre rambursare Comisiei.

Astfel, suma totală transmisă spre decontare în cadrul POR este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de  absorbție de 80%. În plus, din alocarea UE în valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plăți către beneficiari în valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentând o rată a plăților de 96% în cadrul POR 2014-2020.