Regulamentul Dublin dintre România și Austria, aprobat!


Hotărârea nr. 890/2023 prevede aprobarea Acordului administrativ dintre Ministerul Afacerilor Interne al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria privind detaliile practice pentru a facilita aplicarea Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid, semnat la Viena la 23 august 2023.

În cazul în care o parte consideră că cealaltă parte este responsabilă în conformitate cu prevederile Regulamentului Dublin, va trimite o cerere de preluare sau de reprimire.

Iar atunci când, în conformitate cu articolele 23 şi 24 din Regulamentul Dublin, o parte solicită celeilalte părţi să accepte să reprimească un resortisant al unei ţări terţe sau un apatrid care solicită protecţie internaţională, iar o astfel de cerere se face pe baza unui rezultat pozitiv transmis de sistemul de date Eurodac, autoritatea sa competentă va răspunde cât mai repede posibil şi, în orice caz, în termen de şapte zile lucrătoare de la primirea cererii.