ASFR asigură supravegherea operaţiunilor de transport feroviar


Ordinul nr. 1650/2023 privind supravegherea operaţiunilor de transport feroviar şi cu metroul de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 837/2023.

Activităţile de supraveghere se exercită atât prin intermediul structurilor din centralul ASFR, cât şi prin inspectoratele de siguranţă feroviară, sub coordonarea şefilor acestor structuri sau a inspectorilor – şefi teritoriali, după caz, în baza unor planuri de supraveghere bazate pe riscuri, în care sunt stabilite priorităţile şi scopul supravegherii şi pot avea ca obiectiv verificarea implementării întregului sistem de management al siguranţei sau a unor elemente individuale din sistemul de management al siguranţei, precum şi verificarea modului de respectare a cerinţelor care au stat la baza acordării documentelor de către ASFR.

ASFR desfăşoară şi activităţi de supraveghere privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar la operatorii de transport feroviar de călători şi la administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară publică.

Durata acţiunilor de supraveghere se stabileşte de ASFR în funcţie de complexitatea şi amploarea activităţii desfăşurate de către operatorul economic supravegheat, precum şi de cerinţele ce se impune a fi verificate.