Norme privind recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul fructelor şi legumelor


Ordinul nr. 350/2023 prevede aprobarea Normelor privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative din sectorul fructelor şi legumelor şi modul de accesare a sprijinului financiar de către acestea, din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027.

Normele stabilesc modalitatea de calcul al valorii producţiei comercializate, VPC, condiţiile de recunoaştere a organizaţiilor de producători, procedura de acordare a sprijinului financiar, aprobarea şi finanţarea programelor operaţionale, tipurile de sancţiuni, modalităţile de aplicare a acestora şi aspecte privind recuperarea sprijinului acordat în mod nejustificat, în conformitate cu Planul strategic PAC 2023 – 2027.

Anul de comercializare pentru produsele care fac obiectul organizării comune de piaţă în sectorul fructe şi legume se desfăşoară în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie.

Persoana juridică sau partea clar definită a unei persoane juridice, constituită din producători, care respectă prevederile prezentelor norme poate obţine, la cerere, recunoaşterea ca organizaţie de producători pentru produsele care fac obiectul organizării comune de piaţă în sectorul fructelor şi legumelor, conform legislaţiei în vigoare.