Ministerul Sănătății va elabora și implementa Planul național de promovare a sănătății și prevenire a îmbolnăvirilor


Legea nr. 152/2020 prevede organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor a fost recent modificată de Ordonanța nr. 40/2023.

Actul normativ prevede unele măsuri premergătoare adoptării ,,Planului național de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor’’(prin înlocuirea sintagmei ,,Program național de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor’’ cu sintagma ,,Plan național de promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor’).

Acest Plan va integra toate activităţile de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor și se va derula pentru o perioadă de 4 ani.

Documentul va cuprinde activităţi de promovare a sănătății și prevenire a îmbolnăvirilor, precum: promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate; analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate; reducerea impactului factorilor de risc în populaţia generală şi în grupurile vulnerabile; prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase; prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice; modalităţi de organizare a activităţilor de promovare a sănătății și prevenire a îmbolnăvirilor în sistemul de sănătate; activităţi de comunicare şi analiză a politicilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor; activităţi integrative şi multisectoriale referitoare la politici de prevenţie specifice; activităţi de cercetare.

Acest Plan va fi elaborat de Ministerul Sănătății și va fi aprobat, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei Ordonanțe.