Noutăți privind metodologia raportului de evaluare medicală şi psihologică a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale


Ordinul nr. 2692/2023 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 3.423/2.128/2022 privind aprobarea metodologiei şi a raportului de evaluare medicală şi psihologică a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire.

Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate nu încasează sume pentru documentele medicale necesare evaluării şi reevaluării medicale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire eliberate potrivit domeniului de competenţă, în urma serviciilor acordate.

Evaluarea psihologică se realizează de către un psiholog care deţine atestat de liberă practică în treapta profesională specialist sau principal şi exercită profesia prin una dintre formele legale prevăzute de Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările şi completările ulterioare.