Au fost luate măsuri pentru relocarea și recoltarea unor exemplare de urs


Ordinul nr. 2183/2023 prevede aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante.

Capturarea în vederea relocării exemplarelor din specia urs brun se realizează numai de persoane specializate şi de personalul tehnic de specialitate al gestionarului, după ce au fost monitorizate şi identificate.

Exemplarele din specia urs brun pot fi recoltate prin metoda “la pândă” şi “la dibuit”, în condiţiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor.

Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau capturat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligaţia să transmită autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului de pe raza administrativ – teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de recoltare/capturare un raport cu privire la acţiunea derulată, în termen de 7 zile de la data recoltării sau capturării.