Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română asigură respectarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar


Normele privind organizarea şi exercitarea activităţii de supraveghere desfăşurate de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR au fost aprobate de Ordinul nr. 1554/2023.

Activitatea de supraveghere privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar se efectuează de către personalul Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române – ASFR prin acţiuni de control la operatorii de transport feroviar de călători şi la administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară publică, în baza legitimaţiei speciale de acces/audit/control şi inspecţie de stat emise de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Activitatea de supraveghere constă în acţiuni de control efectuate de către personalul împuternicit al ASFR, care se exercită periodic sau inopinat şi care au ca obiectiv verificarea activităţii unui administrator/gestionar de infrastructură feroviară sau operator de transport feroviar de călători, desfăşurată într-un anumit interval de timp, cu privire la respectarea Regulamentului (UE) nr. 782/2021, precum şi a modului de remediere a deficienţelor constatate cu ocazia acţiunilor de supraveghere anterioare.