Noi reguli privind utilizarea spectrului de frecvente radio


În cadrul ședinței Consiliului Consultativ, ANCOM a agreat cu industria de comunicații electronice modificarea și completarea procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

Principalele modificări vizează unele aspecte referitoare la reglementarea utilizării în comun a spectrului de frecvențe licențiat, posibilitatea închirierii și transferului drepturilor de utilizare a frecvențelor radio și simplificarea procedurii de autorizare a staţiilor de bază din componenţa reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile și mobile/fixe.

Decizia adoptată vizează simplificarea procedurii de autorizare a staţiilor de bază din componenţa reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile și mobile/fixe.

Astfel, titularii de licențe pentru acest tip de rețele trebuie să notifice cu periodicitate lunară asignările efective de frecvenţe pentru fiecare stație de radiocomunicații din componența rețelei/rețelelor proprii de comunicații electronice și parametrii tehnici și operaționali asociați acestora, în limitele alocărilor de subbenzi de frecvențe prevăzute în licență.