Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică proiectul Codului silvic.
Printre modificările propuse se numără:
– La art. 1 s-a realizat o descriere clară a terenurilor din fondul forestier național, în care, pe lângă terenurile cu destinație forestieră au fost incluse și terenurile cu alte destinații, existente în amenajamentele silvice la data de 1 ianuarie 1990, în scopul armonizării cu elementele de gospodărire a teritoriului.
– La art.7 a fost introdusă categoria de proprietate privată a statului pentru terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.
– La art.15 se reglementează constituirea Consiliului Național al Silviculturii (CNS). Regulametul de organizare și funcționare a CNS se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Principalul scop al CNS este urmărirea exercitării în condiții de etică profesională și respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.
– Art.18 reglementează înființarea unei structuri distincte desemnată de Autoritate pentru coordonarea colectării, validării și raportării informațiilor referitoare la sectorul silvic.
– La art. 20 se explicitează funcționarea sistemului informațional integrat de trasabilitate a materialelor lemnoase prin menționarea funcțiilor acestuia.