Clarificări privind modul în care funcționează acordurile de vânzare cumpărare pe lanțul de distribuție al produselor alimentare


Autoritatea de concurență aduce clarificări cu privire la modul în care funcționează acordurile de vânzare cumpărare pe lanțul de distribuție al produselor agricole și alimentare în contextul OUG 67/2023, astfel încât riscurile cu privire la restrângerea concurenței să fie minime.

Conform regulilor în domeniul concurenței, într-un acord vertical, furnizorii pot impune un preț de revânzare maxim. Cu toate acestea, în cazul în care furnizorul combină un astfel de preț maxim de revânzare cu stimulente pentru aplicarea unui anumit nivel al prețului sau cu măsuri menite să descurajeze scăderea prețului de vânzare, aceasta poate reprezenta o restricție grava a concurentei.

De asemenea, o restricție a concurenței poate apărea și dacă companiile schimba între ele informații sensibile din punct de vedere comercial.

Pentru minimizarea transparenței în piață, este important ca distribuitorii din lanț să nu transmită mai departe informații cu privire la propriile prețuri de achiziție sau propriile cote de adaos aplicate (procent sau valoare absolută).