ANAF a identificat un prejudiciu cauzat prin prelucrarea ilicită de tutun


În perioada februarie 2022 – iulie 2023, inspectorii ANAF din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Suceava au verificat un operator economic din județul Iași, care s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și a cauzat bugetului general consolidat un prejudiciu total de 51.360.893 de lei (accize și TVA).

Acesta a importat 49.500 kg de tutun brut din Federația Rusă cu valoare de achiziție de 99.000 de euro, fără a deține autorizație de comercializare de tutun brut. Scriptic, cantitatea importată de tutun brut ar fi fost livrată intracomunitar către un partener din Ungaria, prin intermediul unei societăți de transport din Germania.

Ca urmare a verificărilor specifice și schimbului de informații cu autoritățile fiscale din Ungaria și Germania, s-a constatat că livrările intracomunitare de bunuri și serviciile de transport consemnate în acte au fost fictive. De fapt, tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de țigarete și vândut pe teritoriul României.