Utilizatorii vor fi protejați de a intra în roaming involuntar din ţările vecine


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice a fost modificată de Legea nr. 255/2023.

Se prevede că ANCOM va publica cel puţin o dată la 3 ani, pe baza măsurătorilor sau simulărilor de acoperire, lista unităţilor administrativ – teritoriale aflate în zona de graniţă în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine.

La intrările în unităţile administrativ – teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.

Se vor amplasa și indicatoare care vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Textul indicat la alin. (4) va fi scris cu majuscule, după cum urmează: cuvântul «ATENŢIE!» va fi scris cu roşu, iar «RISC DE ROAMING INVOLUNTAR» va fi scris cu negru.”