Procedura de selecție pentru stabilirea propunerilor de candidați pentru funcția de președinte a Agenției pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice


Ordonanța nr. 24/2023 prevede completarea art. 42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Actul normativ stabilește că procedura de selecție pentru stabilirea propunerilor de candidați pentru funcțiile de președinte şi vicepreședinți ai Agenției pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se va face prin hotărâre de Guvern.

Măsura este necesară întrucât Legea nr. 187/2023, potrivit căreia preşedintele şi vicepreşedinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului la propunerea Secretariatului General al Guvernului, nu prevede în concret actul administrativ prin care se aprobă această procedură.

Revizuirea reglementărilor pentru îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, monitorizării eficiente şi controlului, cu accent pe performanță şi responsabilitate este o condiție prevăzută în Planul Național de Redresare şi Reziliență.