Unitățile administrativ – teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2023 privind unele măsuri fiscal – bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului a fost aprobată de Legea nr. 229/2023.

Se prevede că unităţile/subdiviziunile administrativ – teritoriale pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2023, până cel târziu la data de 1 august 2023, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, care trebuie să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2023.

Sumele din împrumuturile contractate se transferă de către unităţile/subdiviziunile administrativ – teritoriale din bugetul împrumuturilor interne în conturile distincte deschise la Trezoreria Statului pe seama asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, nepurtătoare de dobândă, care efectuează plăţi pe destinaţiile pentru care a fost contractat împrumutul.