Statele membre își intensifică eforturile legate de guvernarea digitală


Raportul publicat pe tema punerii în aplicare a Declarației de la Berlin din 2020 cu privire la guvernarea digitală bazată pe valori arată că statele membre își îmbunătățesc competențele digitale și fac progrese în ceea ce privește introducerea tehnologiilor inovatoare în serviciile lor publice.

Statele membre trebuie însă să depună mai multe eforturi în ceea ce privește participarea socială și incluziunea digitală, precum și încrederea și securitatea legate de serviciile digitale.

Declarația de la Berlin, semnată în decembrie 2020, acordă drepturilor fundamentale și valorilor democratice un rol central în această transformare digitală. Se va contribui astfel la crearea unor servicii publice digitale centrate pe factorul uman, pentru a se atinge țintele din sectorul digital pentru 2030, stabilite în deceniul digital al Europei.

De asemenea, prin uniformizarea eforturilor depuse pentru transformare la nivelul tuturor statelor membre vor spori eficiența, eficacitatea și interoperabilitatea, la costuri reduse, în conformitate cu Actul privind Europa interoperabilă propus, portalul digital unic și identitatea digitală europeană.