Gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României


Legea nr. 231/2023 prevede probarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă.

În scopul derulării operaţiunilor financiare aferente gestionării instrumentelor financiare, autoritatea de management deschide un cont, în euro, la o instituţie financiar – bancară. Alegerea instituţiei financiar – bancare se realizează cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Prin excepţie, pentru proiectele aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, în bugetele beneficiarilor finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale se cuprind sumele necesare asigurării cofinanţării publice, finanţării altor cheltuieli decât cele eligibile, precum şi celor aferente continuării proiectelor până la rambursarea tranşei finale de către agenţia executivă.

Beneficiarii finanţaţi integral din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale cuprind sumele care se primesc în avans de la Comisia Europeană/agenţia executivă pentru implementarea proiectelor proprii aferente Mecanismului pentru interconectarea Europei în bugetul fondurilor externe nerambursabile.