UE va acorda Macedoniei de Nord asistență macrofinanciară


UE va acorda Macedoniei de Nord asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de EUR. Asistența va contribui la sprijinirea stabilizării economice a Macedoniei de Nord și a agendei sale ample de reforme. Întregul cuantum alocat asistenței va fi furnizat sub formă de împrumuturi.

Asistența va contribui la consolidarea rezilienței Macedoniei de Nord într-un context economic dificil. Economia Macedoniei de Nord a fost afectată grav de recesiunea cauzată de pandemia de COVID-19 și de recenta criză energetică, determinată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de dependența ridicată a Macedoniei de Nord de importurile de combustibil și de energie electrică. Aceste circumstanțe au contribuit la deficitul considerabil de finanțare al țării.

Asistența macrofinanciară se adaugă unui program de sprijin de 24 de luni încheiat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în valoare de până la 530 de milioane EUR. Asistența va contribui la acoperirea nevoilor de finanțare ale Macedoniei de Nord în 2023 și 2024, astfel cum au fost identificate în programul Fondului Monetar Internațional (FMI).