Condiții pentru înființarea secţiilor clinice din spital


Ordinul nr. 2218/2023 prevede aprobarea condiţiilor şi a metodologiei privind înfiinţarea, desfiinţarea şi reorganizarea secţiilor clinice/compartimentelor clinice din spital.

Secţia clinică/compartimentul clinic se înfiinţează la propunerea conducerii instituţiei de învăţământ medical superior, din centrul universitar acreditat, care se află în relaţii contractuale de colaborare cu spitalul în care se înfiinţează, cu avizul ministrului educaţiei, prin ordin al ministrului sănătăţii.

Compartimentele clinice din spitale se înfiinţează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) în statul de funcţii al secţiei/compartimentului propuse/propus a se înfiinţa sunt prevăzute posturi vacante şi normate de medici, care pot fi ocupate de cadrele didactice universitare ce vor desfăşura activitate integrată prin cumul de funcţii, potrivit normelor legale în vigoare, în situaţia în care la nivelul secţiei/compartimentului nu există cadru didactic universitar;
b) secţia are o capacitate de minimum 25 de paturi. Pentru specialitatea anestezie terapie intensivă secţia are o capacitate de minimum 15 paturi;
c) compartimentul are o capacitate de minimum 5 paturi;
d) secţia/compartimentul are prevăzut în statul de funcţii aprobat cel puţin numărul minim de posturi necesare, stabilit conform normativelor de personal în vigoare, pe tipuri de activităţi medicale.