Un program naţional sprijină dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii


În Monitorul Oficial nr. 624/2023 a fost publicată OUG nr. 68/2023 privind aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema de ajutor de stat are ca scop susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții.

Finanțarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții.

Beneficiarii ajutorului de stat regional nerambursabil în cadrul Programului trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile totale ale proiectului de investiţie, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Potrivit legislației, întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială sau investiţia iniţială pentru o nouă activitate economică, după caz, realizată prin finanţare acordată în baza prezentei scheme, pentru o perioadă de 5 ani de la data finalizării acesteia, în cazul întreprinderilor mari, şi de 3 ani în cazul IMM-urilor.

Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.