Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice


Ordinul nr. 79/2023 prevede modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

Anul 2024 reprezintă perioadă de tranziţie de la perioada a patra la perioada a cincea de reglementare. Cea de-a cincea perioadă de reglementare începe la data de 1 ianuarie 2025.

Rata inflaţiei utilizată la calculul tarifelor de distribuţie este egală cu cea prognozată de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2024.

Corecţiile anuale ale anului 2024 şi corecţia de inflaţie corespunzătoare venitului anual reglementat determinat prin aplicarea ratei inflaţiei realizate în raport cu venitul anual reglementat utilizat în calculul de tarife al anului 2024 sunt luate în considerare la stabilirea venitului reglementat aferent anului 2026.

Pentru a se asigura o evoluţie controlată a tarifelor aplicate utilizatorilor de reţea, pentru trecerea de la tarife de distribuţie distincte pentru fiecare zonă de reţea la tarife unice pentru operatorul fuzionat şi pentru a se atenua dezechilibrele existente în prezent, tarifele specifice de distribuţie pentru anul 2024 se stabilesc distinct pentru fiecare zonă de reţea.