La nivel european se dorește o formă digitală a monedei euro


Comisia Europeană a prezentat două propuneri menite să garanteze că cetățenii și întreprinderile pot continua să facă retrageri și plăți cu bancnote și monede euro în întreaga zonă euro și pentru a defini un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană ar putea să o emită în viitor, în completarea numerarului.

Pentru a reflecta aceste tendințe, Comisia a propus ieri două seturi de măsuri care se susțin reciproc, pentru a se asigura că orice persoană care dorește să plătească cu moneda centrală poate alege între a plăti în numerar sau sub formă digitală:

  • O propunere legislativă privind statutul de mijloc legal de plată al numerarului în euro pentru a proteja rolul numerarului, a garanta că acesta este acceptat pe scară largă ca mijloc de plată și rămâne ușor de obținut pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga zonă euro.
  • O propunere legislativă de instituire a cadrului juridic pentru o posibilă monedă euro digitală, care să vină în completarea plăților cu bancnote și monede euro. Cetățenii și întreprinderile ar avea astfel la dispoziție o opțiune suplimentară – pe lângă opțiunile private actuale – care le-ar permite să plătească în zona euro cu o formă de plată digitală ieftină, sigură, fiabilă și acceptată pe scară largă, și care ar veni în completarea soluțiilor private existente în prezent. Odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu, propunerea de ieri ar stabili cadrul juridic pentru moneda euro digitală, însă Banca Centrală Europeană va fi cea care va decide dacă și când să emită moneda euro digitală.