Măsuri în vederea finalizării procedurilor administrative de soluţionare a cererilor aflate pe rolul comisiilor judeţene


Legea nr. 188/2023 prevede stabilirea unor măsuri în vederea finalizării procedurilor administrative de soluţionare a cererilor aflate pe rolul comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria.

Documentele transmise în completare, la solicitarea comisiilor, ulterior intrării în vigoare a prezentei legi, se înaintează de către comisii, în termen de 15 zile de la înregistrare, către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Cererile care fac obiectul unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată se transmit numai împreună cu hotărârea judecătorească prin care a fost soluţionată definitiv cauza.

Pentru soluţionarea cererilor se constituie Comisia Specială pentru Acordarea Despăgubirilor.

Componenţa nominală a Comisiei Speciale se stabileşte prin decizie a prim – ministrului, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Analiza cererilor şi a întregii documentaţii aferente se realizează de către personalul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin Secretariatul Comisiei Speciale, care se constituie prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.