Ghid privind exerciţiile de evaluare comparativă a practicilor de remunerare


Norma nr. 23/2023 prevede aplicarea prevederilor Ghidului privind exerciţiile de evaluare comparativă a practicilor de remunerare şi a diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în temeiul Directivei (UE) 2019/2.034.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., aplică, în activitatea de supraveghere a societăţilor de servicii de investiţii financiare prevederile Ghidului privind exerciţiile de evaluare comparativă a practicilor de remunerare şi a diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în temeiul Directivei (UE) 2019/2.034.

Prezentul ghid specifică modul în care autorităţile competente vor colecta de la firmele de investiţii datele privind remunerarea şi diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi (denumite în mod colectiv “date de referinţă”), precum şi modul în care acestea vor transmite apoi datele de referinţă la ABE.

Datele de referinţă pentru exerciţiul financiar care se încheie în 2022, cu excepţia datelor privind diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi, trebuie transmise de firmele de investiţii autorităţilor competente până la 31 august 2023 şi de autorităţile competente la ABE până la 31 octombrie 2023. Primul exerciţiu de evaluare comparativă privind diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi trebuie să se refere la exerciţiul financiar 2023.