Un grup de parlamentari au depus un proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului nr.504/2002, precum şi pentru completarea Legii nr.148/2000 privind publicitatea, al cărui scop este aplicarea aceluiaşi regim de interdicţie a publicităţii (în mass media, dar şi stradal) pentru ţigările electronice de tip vape şi dispozitivele cu tutun încălzit, precum pentru ţigările clasice.
Proiectul legislativ vine în contextul dovezilor ştiinţifice care arată că aceste tipuri de produse reprezintă factori de risc pentru sănătatea populaţiei.
În rapoartele sale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susţine că așa-numitele e-lichide utilizate în țigările electronice – indiferent dacă au în componenţă sau nu nicotină – conțin aditivi, arome și substanțe chimice care sunt toxice pentru sănătatea oamenilor.
De asemenea, conform datelor Eurostat, aproximativ 4,3% din populaţia României a folosit produse pentru vapat sau care încălzesc tutunul. Spre exemplu, din totalul elevilor cu vârsta între 13 şi 15 ani, 3,1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună (consumatori curenţi).