Sancțiuni pentru deputații și senatorii care disturbă ședințele comune!


Hotărârea nr. 28/2023 prevede modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor prin alte mijloace decât prin mijloacele electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloacele electronice utilizate de mass – media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat.

Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.

În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:
a) participarea la desfăşurarea unui banner;
b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar;
c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar.

Sancțiunile aplicabile sunt: diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni.