UE. Decizie de majorare a plafonului financiar global al Instrumentului european pentru pace


Consiliul UE a adoptat o decizie de majorare a plafonului financiar global al Instrumentului european pentru pace (IEP) cu 3,5 miliarde EUR, pe baza unui acord anterior din 20 martie 2023.

Această decizie este menită să asigure sustenabilitatea și previzibilitatea financiară a IEP pe termen lung și să mențină dimensiunea sa geografică mondială, precum și capacitatea UE de a preveni crizele și conflictele și de a răspunde rapid la acestea.

Instrumentul european pentru pace a fost instituit în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile din cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) legate de chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea pe plan internațional. În special, Instrumentul european pentru pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile țărilor din afara UE și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiuni militare și de apărare.