Comisia propune consolidarea bugetului pe termen lung al UE


Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o serie de provocări fără precedent și neașteptate de la adoptarea, în 2020, a cadrului financiar multianual (CFM).

De-abia ieșită dintr-una din cele mai grave crize economice globale din ultimii peste o sută de ani, UE trebuie să facă față consecințelor umanitare, economice și bugetare ale invaziei brutale a Rusiei în Ucraina.

Propunerile urmăresc să prevadă consolidări concrete în câteva domenii prioritare, pentru a garanta că bugetul UE poate contribui în continuare la atingerea celor mai importante obiective. Principalele elemente sunt:

  •  Un mecanism pentru Ucraina, bazat pe subvenții, împrumuturi și garanții, cu o capacitate totală de 50 de miliarde EUR pentru perioada 2024-2027, menit să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei și să sprijine redresarea și modernizarea țării pe drumul către aderarea la UE.
  •  O consolidare cu 15 miliarde EUR a bugetului UE pentru abordarea dimensiunilor interne și externe ale migrației, precum și a nevoilor generate de consecințele globale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru consolidarea parteneriatelor cu principalele țări terțe.