Consiliul ajunge la un acord cu privire la anumite părți ale reformei pieței energiei electrice


Consiliul a convenit asupra poziției sale (abordare generală) cu privire la o propunere de regulament privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

Propunerea urmărește să sprijine concurența deschisă și loială pe piețele europene angro de energie, prin interzicerea tranzacțiilor bazate pe informații privilegiate și prin descurajarea manipulării pieței.

Consiliul a făcut ca cerințele pentru participanții la piață din UE care sunt rezidenți într-o țară terță să fie mai clare și mai stricte.

Consiliul a convenit să sporească rolul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) în investigarea cazurilor transfrontaliere semnificative pentru a combate încălcările Regulamentului REMIT.

Consiliul a echilibrat aceste noi competențe prin consolidarea rolului autorităților naționale de reglementare (ANR), astfel încât ACER să nu își exercite competențele de investigare în cazul în care ANR-urile desfășoară sau au efectuat deja o investigație pe baza acelorași fapte. Inspecțiile la fața locului ar urma să fie efectuate în strânsă coordonare și cooperare cu autoritățile naționale, în anumite condiții.