Legea privind inteligența artificială, votată în Parlamentul European!


Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA) cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri. Ea va servi la discuțiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii.

Normele vor garanta că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu.

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și pentru cei care implementează sisteme de IA, în funcție de nivelul de risc pe care îl poate prezenta inteligența artificială. Astfel, sistemele de IA cu un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța oamenilor ar urma să fie interzise, precum cele care utilizează evaluarea comportamentului social (clasificând oamenii pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale). Eurodeputații au inclus în listă interdicții referitoare la utilizările intruzive și discriminatorii ale IA, cum ar fi:

  • utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului;
  • utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță „ulterioară”, cu singura excepție a aplicării legii pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai în urma unei unei autorizații judiciare prealabile.