Instrucţiuni privind modul în care se realizează individualizarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei


Ordinul nr. 594/2023 prevede punerea în aplicare a Instrucţiunilor privind individualizarea sancţiunilor pentru contravenţiile prevăzute la art. 4 din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale.

Prezentele instrucţiuni prezintă modul general în care se realizează individualizarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei, ţinând seama de gravitatea şi durata faptei, cu respectarea principiului eficacităţii, proporţionalităţii şi al efectului disuasiv al sancţiunii aplicate.

Evaluarea gravităţii unei încălcări se face de la caz la caz, pentru fiecare tip de încălcare, luându-se în considerare toate împrejurările relevante ale cazului.

În evaluarea gravităţii încălcării se iau în considerare, printre altele, natura faptei săvârşite, gradul de pericol social al faptei săvârşite, evaluarea împrejurărilor în care a fost săvârşită fapta, aprecierea modului şi a mijloacelor de săvârşire a acesteia, scopul urmărit, urmarea produsă, precum şi circumstanţele personale ale contravenientului.

La individualizarea amenzilor, Consiliul Concurenţei ia în considerare toate circumstanţele cazului care pot conduce la o majorare sau la o diminuare a nivelului de bază.